onsdag 3 juli 2013

Tjära för kulturhistoriska byggnader

Station Ormaryd och Arja Källbom har nyligen avslutat en förstudie åt Hantverkslaboratoriet kring tjära; dess kemi, karakteristik, historik, användning, applicering o s v. I Sverige används importerad tjära, till skillnad från våra grannländer som har en liten inhemsk produktion. Mer går att läsa här.
Foto: Arja Källbom

Högtryck!

Sommar och högtryck när det gäller utomhusarbete.
Det är förstås mycket fönsterrenoverig för många, timmerarbeten, mureri..och måleri.
Här kommer sommarhälsningar från fyra medlemmar och plantor*; Örfelths Kulturvård*, med Veronica och Johan tar sig an ett rejält trähus i Österbymo. Huset målas om med linoljefärg.

34:ans Byggnadsvård med David Gard och 34:ans Byggnadsvård* och André Blomgren jobbar  med ett stort trähus från 1800-talets första hälft. De utför en hel del träreparationer
och målar med linoljefärg förstås. Station Ormaryds Arja Källbom underhåller den träportal som hon restaurerade för fem år sen. Portalen - är den Smålands vackraste? - har stått sig bra trots sitt helt oskyddade söderläge, men är i behov av bindemedel och bättringar.

Dom här målarna arbetade med just detta hus i början av 1900-talet. Dom ser glada och lite spjuveraktiga ut. Vi tror att de hade varit nöjda med vårt arbete.
Foton i färg: Veronica Örfelth och Arja Källbom