torsdag 17 januari 2013

Färg som material



Arja Källbom på Station Ormaryd AB  har varit på Högskolan på Gotland i två dagar och hållit ett seminarium med workshop kring Färg som material. Kursen som det ingår i heter Byggnadsvetenskap. Eleverna går på andra året i byggnadsantikvarieprogrammet.

På programmet fanns bl a ”Vad är färg?” naturvetenskaplig, kemisk, psykologisk osv förklaring till hur och varför vi upplever färg. Kort om färglära. En tillbakablick till grottmålningar och därefter framåt genom århundradens stil- och målarideal i ”Skönhet, flärd och status”  gav både byggnadsmåleriets och dekorationsmåleriets historia. De traditionella färgtyperna förklarades, med olika bindemedel; tillredning, underlag, användning och egenskaper.  Pigmentens kemi, tekniska egenskaper, historia var förstås med. En egen del handlade om jordfärgernas karakteristik och användning. Ett avsnitt om mjölk- och kaseinfärger samt om färgundersökningar ingick. Vi diskuterade en del kring entreprenader, byggnadsantivkariens och målarens roll, ambitionsnivåer, ansvarsfördelning o s v.

Sen blandade vi färg! Det avsnitt som förmodligen var mest uppskattat. Vi blandade och strök äggoljetempera, kaseinfärg och linoljefärg. Vi bröt olika kulörer i limfärg och provade limstyrkan. Vi testade olika blå pigment och den koboltblå var nog den som vann mest poäng. Det var en fröjd att få se elevernas inspiration och glädje över att få lära sig sig mer om färg. ”Tänk att man så lätt kan göra sin egen färg; av vatten, olja, ägg, kalk, kvarg och tapetklister!” Kanske kan där finnas några blivande byggnadsantikvarier med färg som specialitet? Eller kanske till och med några några blivande målare?  Gott så.

En mycket vacker putsfasad i Estland. Jordfärger är vackra, billiga, ogiftiga och stabila i alla medier.Foton: Arja Källbom