tisdag 26 januari 2010

Summering av 2009 - full fart mot 2010!

Vi summerar våra aktiviteter för 2009, och kan konstatera att våra medlemmar lade ned över 1000 timmars arbete ideellt på våra kurser och publika aktiviteter på olika håll i länet. Då är inte styrelse- eller hemsidearbete e t c inräknat, vilket motsvarar minst 1200 timmar. En del aktiviteter hölls i samarbete med andra föreningar, t ex fick Broarps Vänner en trägärdesgård runt gästgiveriet i samband med en kurs, Naturskyddsföreningen fick för fjärde året i rad timmerreparationer utförda på ett magasin i naturreservatet Ingaryd.
Tack Länsstyrelsen, för ert stöd av våra aktiviteter.

Fler än 85 personer har genom kurser fått hållbara kunskaper inom byggnadsvård för att förvalta sina fastigheter för framtiden. Yrkesfolk från olika branscher har fått kvalificerad vidareutveckling, och tillfälle till nätverkande och diskussioner kring byggnadsvård.

Vi fortsätter att utbilda privatpersoner och fastighetsägare under 2010. Vi kommer dock att satsa mer på företagen, både nya och gamla i branschen. Det sker bl a genom samarbete med Länsstyrelsen ; "Hantverk för historiska hus" vid fyra tillfällen, temadagar kring ekologiskt byggande och konsumententreprenader. Vi fortsätter att bygga ett starkt och långsiktigt samarbete mellan våra medlemmar och nystartade entreprenörer. Hoppas vi ses under året!
Syllbyte på magasin i Ingaryd. Foto: Arja Källbom


Ny publikation


Byggnadshyttan Gotland har gett ut sin publikation som beskriver deras restaurering av de gotländska kyrkorna 2007-2008. Ett kapitel i boken har författats av Arja Källbom och Marleen Kolmodin: "Kyrkmålarens pigment- analys av bysantinskt muralmåleri i Garde kyrka". Artikeln beskriver det 850 åriga måleriet i kyrkan, hur provuttag gjorts, analysmetoder och analysresultat. Bl a kunde undersökningarna konstatera äkta ultramarin, cinnober och blyinnehållande pigment samt träkol och jordpigment. Fortsatt arbete av främst Kolmodin har inriktats på tvärvetenskaplig analys av måleriet . Bl a har rekonstruktionsmålningar utförts av tornbågens helgonfigurer, som ursprungligen haft ett helt annat utseende än idag (eftersom pigmenten förändrats). När vi ser målningarna som de var, kan vi också förstå deras rika symbolik.

fredag 22 januari 2010

Tvillingstuga får nytt liv

"Det här huset har vi på Svensk Byggtradition jobbat mycket med. När vi började var det mycket nedgånget, halva tvillingstugan hade stått obebott och med trasigt tak i 40 år. Den andra delen var i skapligt skick. För några år sen bytte vi ca 300 m väggtimmer och skarvade många golvbjälkar. Nu öppnar vi upp mellan de två köken. Vi har renoverat spismuren, isolerat golv och återlagt de gamla golvbrädorna. Ägarna har bytt fönster, nya karmar med ytter- och innerbåge. Kollegan Idelunds Bygghantverk & Snickeri levererar snart en ny köksytterdörr.
I bildens högerkant syns hallen, där stora förändringar sker. Vi återkommer med det."

Foto: Per Zackrisson

söndag 17 januari 2010

Vårda och bevara gamla fönster

Fyra av Byggnadsvård Qvarnarps medlemmar deltog på en fönstertemadag på Jönköpings Läns Museum söndagen 17 jan. Dagen arrangerades av Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Medborgarskolan, Jönköpings Läns Museum och BvQ. Ett tjugotal intresserade fastighetsägare och intresserade fick varva teori & praktik om fönstrens historia & arkitektur, konstruktion, funktion, energiegenskaper/förbättring, underhåll mm. Vid praktiska stationer fick deltagarna prova på att skära glas, stifta, kitta, måla med linoljefärg, använda kittlampa & Speedheater mm. Alla fick gott om handfasta råd beträffande underhåll av sina fönster, och massor av goda argument för att inte byta ut dom mot nya. Smålandsnyheterna filmade delar av dagen.
Klockaregårdens Fönsterhantverk, Hägg Snickeri, Svensk Byggtradition och Umbra Byggnadsvård visade praktiskt fönsterhantverk. På bilden Anders Eklund. Foto: Arja Källbom

måndag 11 januari 2010

Tre nya plantskoleföretag

Tre nystartade entreprenörer har blivit medlemmar i vår Plantskola.
Frank Murare
Smålands Byggnadsvård, http://www.smalandsbyggnadsvard.se/
Växjö Byggnadsvård, http://www.vaxjobyggnadsvard.se/

Det innebär att våra medlemmarna håller dom under sina vingar under minst två år, innan de kan ansöka om att bli medlemmar. Vi vet att det är ett stort steg att starta eget. Ju fler som arbetar med att våra vårt bebyggelsearv, desto bättre!
Vi vill önska våra plantskoleföretag extra varmt välkomna till Byggnadsvård Qvarnarp, och lycka till med sina företag.

Tre nya medlemmar

Byggnadsvård Qvarnarp har berikats med tre nya medlemmar:
Idelunds Bygghantverk & Snickeri, http://www.idelunds.se/
Kultra Kulturvård, http://www.kultra.se/
Robin Anderssons Bygghantverk.

Idelunds och RA är f d Plantskoleföretag, som efter två år nu blir medlemmar. Båda är verksamma främst inom timring och snickeri. Kultra Kulturvård arbetar med både byggnadsvård och landskapsvård. Välkomna!

onsdag 6 januari 2010

Bilkers Måleri spänner papp

Marcus Bilker spänner papp på traditionellt vis i en 1700-talsfastighet.
Som assistent finns bl a Arja Källbom. Till taken används limfärg.
Det blir också linoljefärgsmålning av snickerier och tapetsering av två rum med handgjorda limfärgstapeter efter gamla förlagor från Hagelsrums Handtryck.